Morbus Ledderhose (plantaire fibromatosis)

MORBUS LEDDERHOSE (PLANTAIRE FIBROMATOSIS)

Betekenis:

Is een aandoening waarbij in de fascie onder de voet verhardingen optreden. De ziekte is vernoemd naar de Duitse arts George Ledderhose. Deze ziekte gaat vaak samen met de ziekte van Dupuytren, hierbij is er sprake van fibromatose aan de handpalm.

Symptomen:

*s'Morgens hebben de patiƫnten na het uit bed stappen de meeste pijn aan hun voet, kramp en kortstondige pijnscheuten, die verdwijnen na een tijdje te hebben gelopen.

*Harde knobbels in de voetzool en tussen de tenen.

*knobbels kunnen zich uitbreiden tot strengen van fibrotisch weefsel (soort littekenweefsel), als deze verdikkingen langdurig aanwezig zijn, kan dit leiden tot het kromtrekken van tenen en voetzool. De aandoening breidt zich uit tussen de huid en de buigpezen. Secundair kunnen de gewrichtskapsels verschrompelen als de verkrommingen langdurig zijn.

Oorzaak:

De precieze oorzaak van deze aandoening is niet bekend, wel kunnen het gebruik van alcohol, roken, epilepsie en suikerziekte een rol spelen bij het ontstaan van deze aandoening. Mannen hebben 8 keer meer kans dan vrouwen. Er is ook een genetische factor aanwezig en de ziekte is ongeneeslijk tot nu toe.

Verloop van de ziekte:

De meeste patiƫnten leren er mee leven en komen tot het besluit om zich niet te laten opereren. Bij ernstige vormen waardoor er hevige pijn, contracturen en niet meer kunnen lopen, kan men alsnog besluiten om zich te laten opereren met de kans dat het weer terugkomt.

 
 

Inloggen